ОБЛАСТТА Общини в софийско Община Пирдоп

ВписванеСтатистика

Брой прегледи на съдържанието : 1884398
В момента има 44 посетителя в сайта

Търсене в сайта

Банер
Юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Община Пирдоп

Население: 8103 жители

Ангел-Геров-saitКмет Ангел Геров

Приемно време на
кмета:

Ангел Геров е роден на 02.08.1972 г. в гр. Пирдоп. Завършил е основното си образование в НОУ „Тодор Влайков”, средното в ОПГ „Сава Савов” и висше икономическо със специалност маркетинг и мениджмънт в УНСС. От 1997 г. е в частния сектор като съсобственик на две  фирма. Семеен, с две деца.
Кмет втори мандат.

Населени места:
гр. Пирдоп – 7389
с. Душанци - 714

120910 LogoAURUBIS

Адрес:
2070 гр. Пирдоп
пл. “Тодор Влайков” №2
  Телефон: 07181/52 42
  Факс:
07181/57 01
  web адрес: www.pirdop.bg
  e-mail: Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.

Празник: първата събота на август

Аурубис България

СЪБИТИЯ

Църквата в село Душанци обновена и по-красива в годината на своя юбилей

1 февруари 2015 г.
150201-Dush
Община Пирдоп, с. Душанци.
На 1 февруари – Трифоновден, 135-годишната църква в селото „Св. Св. Кирил и Методий”, в присъствието на много миряни и гости, празнува тържествено обновлението си след приключилия наскоро спасителен ремонт, реставрация и консервация на стенописите и създаването на нови. Тричасова божествена литургия отслужи Негово Високопреосвещенство ловчанският митрополит Гавриил, в съслужие на предстоятеля на храма отец хаджи Недко Бръмбаров, отец Кънчо от Ловчанската митрополия, богослов Никола Бръмбаров и църковен хор.
В светналата с новите си стенописи черква бяха кметът на община Пирдоп инж. Цанко Цанов, председателят на ОбС Райна Алдева, секретарят на общината Николина Божкова, управителят на фирма „Геотрейдинг”, извършила ремонтните Иван Вутов, изпълнителният директор на „Елаците Мед” инж. Добри Цветков и други служители на двете компании, дарители на храма. Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил припомни на присъстващите житието на Св. Трифон, благороден и чудотворен момък, загинал едва 17-годишен през 250 г. Той благодари на спомоществователите за възстановяването и обновлението на Божия дом – управителят на „Геотехмин” проф. д-р Цоло Вутов, инж. Добри Цветков, Иван Вутов, на управителя на фирма „Геострой” Владимир Вутов за поредното добро дело и съпричастие към нуждите на Ловчанска епархия и Българската православна църква.
“Ние, хората, сме временни, но остават извършените дела, резултат на благочестие, щедрост и добродетелност. При всяка служба имената на спомогналите за запазването на храма, ще бъдат благославяни и споменавани”, каза Негово Високопреосвещенство. Митрополит Гавриил благослови присъстващите и раздаде нафора и осветени малки икони на Св. Трифон. Специално за празничния ден Дядо Владика бе донесъл и частица от мощите на светеца, която се съхранява в специален малък реликварии в Ловчанска епархия. Множеството в душанската църква се възползва от възможността да се докосне до чудотейните мощи, които даряват здраве и изцеление на болни, страдащи душевно. “След три седмици започва великият пост, каза още Негово Високопреосвещенство и Денят на Свети Трифон ни подготвя да бъдем смирени, а не горди.” Като честити празника, той препоръча на всички да се предпазват от гордостта, за да бъдат достойни за добри дела. Благодарност към Негово Високопреосвещенство поднесе отец хаджи Недко Бръмбаров. По покана на кмета на кметство Душанци Вера Бойчева изпълнилите храма отдадоха почит с едноминутно мълчание на починалия преди два дни първи демократичен президент на Република България Желю Желев.
Г-жа Бойчева представи гостите на освещаването на възстановената душанска черква и благодари на дарителите за благородното дело. Тя разказа за присъстващите на тържеството жители на селото историята на храм „Св. Св. Кирил и Методий” и нейния първи предстоятел отец Рашко Стоянов. Участник в Априлското въстание от 1876 г., роден в Копривщица, живял в с. Йени кьой, Одринско, след Освобождението той се заселва в Душанци и става духовен водач и изповедник на неговите жители. С подкрепата на местния жител и също поборник Тодор Ганчов, който през 1879 г. дарява двора и собствената си къща за място за храм, става възможно да бъде построена църквата. С голям ентусиазъм тя е въздигната от майсторите Никола и Стоян Смоленски, с подкрепата на местните жители.
Изографисването е дело мирковския художник и сподвижник на Георги Бенковски, живеещ в Панагюрище Иван Зографов през 1880 г. Част от автентичните негови стенописи са запазени от художника и реставратора на храма днес Огнян Пеев от Пирдоп. Кметът на кметство Душанци сподели, че храмът е създаден от свети и родолюбиви българи, участници в Априлската епопея. Оттогава по-значими ремонтни работи по него са правени през 2004 г., когато дарители са управителят на БНБ Иван Искров и др. След обилните дъждове през 2014 г. състоянието на храма е силно влошено. Влагата похабява стенописите, троновете, северната стена е пред срутване, от възстановяване се нуждае и мълниеносната защита. За ремонта помага фирма „Геотрейдинг”, а при извършването му е открита оригиналната подова настилка от керамични плочи, които са запазени в автентичния им вид, след консервация и заздравяване. Изцяло е изграден покривът на църквата, който е подсилен, ремонтиран е куполът, възстановени са олуците и водосточните тръби. Църквата е спасена, благодарение на фирмата и управителя й Иван Вутов, благодари на дарителя, като пожела здраве, благополучие и просперитет на него и компанията, която ръководи. Извършител на ремонтните дейности е фирма „Геострой”, с управител Владимир Вутов. Двете дружества неведнъж са подкрепяли инициативи и културни прояви в село Душанци, заяви кметът на село Душанци. Днес 135годишната църква е неузнаваема, отлично съхранен паметник на културата, подчерта тя. И изрази благодарност към останалите дарители – проф. д-р Лъчезар Цоцорков – председател на Надзорния съвет на „Асарел Медет” и Иван Искров, както и на многото хора от селото и района, чийто имена са изписани на специална табела. Ръката, която дава, е благословена всякога да бъде пълна, заяви Вера Бойчева.
За тържествения ден и възстановяването на църквата „Св. Св. Кирил и Методий” в с. Душанци инж. Добри Цветков поднесе в дар медна икона и поздравителни адреси от „Елаците Мед” и проф. д-р Цоло Вутов. От името на кметство Душанци, „Геотехмин” и присътващи на тържеството, бяха поднесени цветя пред паметника на отец Рашко Стоянов. А Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил произнесе благодарствена молитва. За присъстващите на Светата Божествена литургия и тържеството на църквата бе приготвен два казана жертвен курбан от майсторите Димитрина Георгиева и Мирослав Бойчев, който бе осветен от отец хаджи Недко Бръмбаров. Той е дарение от жител на гр. Копривщица.


 

135-годишна църква в с. Душанци напълно възстановена

29 януари 2015 г.

Община Пирдоп, с. Душанци. На 1 февруари църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ в селото ще бъде осветена от Ловчанския митрополит Гавриил. 135-годишният храм отваря врати за вярващите след основен ремонт и реставрация на стенописите, извършени благодарение на дарителската подкрепа на "Геотрейдинг" и инициативата на кмета Вера Бойчева.
Ремонтът на храма беше наложителен, тъй като след обилните дъждове и наводнения през миналата година състоянието му беше влошено. Влагата изцяло беше съсипала троновете, покрива и подовите настилки, както и значителна част от ценните стенописи на старата църква. Северната стена беше пред срутване, напълно липсваха улуци и водосточни тръби. Цялостният ремонт е извършен от „Геострой“.
В процеса на реставрация са запазени автентичните стенописи,  покривът е изграден отново с по-качествени материали, всички елементи са подсилени и ремонтирани. Мълниеносната защита също е подновена.
„Геотрейдинг АД с радост се отзова на призива за възстановяване на ценния културен паметник“, каза Иван Вутов, изпълнителен директор на "Геотрейдинг". Към настоящия момент храмът е напълно възстановен и изглежда още по-красив и внушителен.
Спомоществователството за ремонта и реставрацията на църквата не е първият дарителски жест от страна на "Геотрейдинг" към местната общност. През последните години дружеството оказва подкрепа за реализацията на няколко проекта, сред които са издаването на книгата „Из летописа на село Душанци“, театралната постановка „Душанци – бисер между селата“, филмът за селото и други. 
YouSofia