СТОЛИЦАТА Столични райони Панчарево с. Кокаляне

ВписванеСтатистика

Брой прегледи на съдържанието : 1884361
В момента има 131 посетителя в сайта

Търсене в сайта

Банер
Юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Кметство с. Кокаляне
   Население 1790

 Александър-Борисов-КокалянеКмет Александър Борисов

Роден на 16.01.1968 г. Завършил е СПТУ по автотранспорт „Никола Ботушев”. Преди да стане кмет на селото се е занимавал с частен бизнес. Кмет на с. Кокаляне от месец октомври 2011 г. Семеен, с две деца.

Тел./факс: (02) 992 34 35; e-mail: Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.

Приемно време:
сряда от 8.30 до 12.00 ч.

 Адрес на кметството:  п.к. 1191 с. Кокаляне, ул. "Кръстан Младенов" № 1
 Транспорт:

Автобусна линия №1

Маршрутка № 37

 Произход на името:  Село Кокаляне е разположено в югоизточна посока от столицата. Скътано в полите на Витоша от една страна и Лозенската планина от друга, то се развива през вековете. За неговото съществуване има данни от 1576 г., 1749 г., 1815 г., което показва, че селото е съществувало още преди падането на България под турско робство.
Наименованието на селото според предание носи името си от „кокали”, от там и – Кокаляне. Това е свързано с изграждането на крепостта „Урвич”, която по исторически данни и предания е изградена като Римска крепост. По-късно същата крепост е ползвана по време на второто българско царство от цар Иван Шишман за отбрана на българските земи към Сердика (днешна София).
По предания и исторически данни при изграждането на крепостта „Урвич” са използвани роби, чийто лагер е бил разположен в равнинната част между селото и крепостта – месността „Роба”, т.е. лагера на робите. Разположението на лагера от днешното село е на около километър, а крепостта „Урвич” – на около два и половина километра.
В тежките и непоносими условия при които са живеели иработили тези роби смъртността е била голяма. Труповете на умрелите са били изхвърляни в близките дерета, западно от лагера, а наличието на многото кокали в трите дерета, където е разположено днешното село е дало името му – Кокаляне. Потвъждение на тези факти идва и от наименованието на месностите, разположени в този район.
Историчести, културни и църковни институции на територията на населеното място:  На територията на селото има читалище “Заря”, което е основано през 1909 г. В читалището работят танцови състави, певчески групи и групи за изворен фолклор. Библиотеката при читалището разполага с 12 000 тома – детска, научна и художествена литература.
В селото има и църковен храм „Свети Георги Победоносец”. От оскъдните документи е ясно, че църквата е построена в началото на ХVIII век. Същата постройка и сега изпълнява предназначението за изпълнението на църковните обреди в селото.
В месността „Китката” през 2000 година завършва изграждането на параклис „Успение на Пресвета Богородица”, проектиран от арх. Никола Арбов, построен със спомоществувателството на Иван Николчев.
На територията ня селото е и Кокалянският манастир „Св.Арахангел Михайл” и крепостта „Урвич”.
Празниците и традициите в населеното място:  По традиция на 15 август – Голяма Богородица, на параклиса се ослужва литургия и се раздава курбан.
Първата неделя след 15 август е съборът на селото, който се провежда в месността „Орниче”. Организатори на курбана и събора са църквата „Св. Георги”, кметство Кокаляне и читалище „Заря”. назад

назад


 

СЪБИТИЯ:

 

Златен дъждец поръси за здраве празника на Кокаляне

 

16 август 2015 г.

150816-Kok1 150816-Kok2
Район Панчарево, с. Кокаляне. Докато младите таланти от спортен клуб "Екстрийм" се изявяваха на сцената за празника на селото, златен дъждец заръси от небето. Но за щастие на празнуващите, само колкото да разведри всички, дошли да се веселят в жегата.
Предния ден, на Голяма Богородица, отец Георги извърши празничен водосвет в параклиса "Св. Успение Богородично" и освети трите казана с курбан, сготвени с волни дарения от кокалянчани.
А в неделята майсторство показа спортната школа към читалище "Заря", преди кметът на селато Александър Борисов да поздрави присъстващите и да им пожелае весел празник. После славеят на фолклора Ана-Мария сама поздрави кмета с песента "Кмете", а лично Алексанър Борисов поведе хорото.
Организатори на традиционния събор са кметство Кокаляне и НЧ "Заря".

 

 Кокаляне отпразнува събора си

19 август 2012 г.

120819-Kok-2

 

120819-Kok-1


Район Панчарево, с. Кокаляне.
Шарен празник зарадва жителите на селото и техните гости в неделния ден. Както повелява традицията, кокалянци правят курбан навръх Св. Успение на Пресвета Богородица на едноименния параклис, а в неделята след него се събират на веселба. Тази година на сцената на площада начало на програмата с поздрав към всички даде кметът Александър Борисов, а публиката веселиха местни и гостуващи изпълнители.
(Още снимки в ГАЛЕРИЯ/София/Празници/120819...)


 
YouSofia