СТОЛИЦАТА ОУ София град

ВписванеСтатистика

Брой прегледи на съдържанието : 1816292
В момента има 141 посетителя в сайта

Търсене в сайта

Банер
Май 2024
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Областният управител на област София проведе консултации за определяне състава на РИК

27 март 2014 г.

140327 OblastenSFGRКонсултации при областния управител на област София за определяне на състава на районните избирателни комисии за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 25 май 2014 г. се проведоха днес в конферентната зала на Областната администрация на област София. На срещата с Росен Малинов присъстваха представители на всички парламентарно представени партии и коалиции - ПП „ГЕРБ”, КП „Коалиция за България”, ПП „ДПС”, ПП „Атака” и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени - ПП „НДСВ” и КП „Синята Коалиция”.
За 23-ти, 24- ти и 25-ти изборен район парламентарно представените партии и коалиции трябваше да предложат общо 17 членове на РИК, включително членове на ръководствата – председател, заместник-председатели и секретар, като съотношението е както следва: ПП „ГЕРБ” – 7 членове, КП „Коалиция за България” – 6 членове, ПП „ДПС” - 2 членове, ПП „Атака” – 2 членове. Съгласно чл. 61, ал. 6 от Изборния кодекс, партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени, имат право на по един член в районните избирателни комисии.
В хода на консултациите, представителите на партиите и коалициите направиха своите предложения. ПП „ГЕРБ” пожела председателските места и по 6 члена във всеки РИК, КП „Коалиция за България” – председателските места и по 5 члена във всеки РИК, ПП „ДПС” – секретарските места и по 1 член във всеки РИК, ПП „Атака” – по 1 заместник-председателско място и по 1 член във всеки РИК, ПП „НДСВ” – по 1 заместник-председател във всеки РИК, КП „Синята коалиция” – по 1 член във всеки РИК.
След като всички политически сили направиха своите предложения и се пристъпи към дискусия за определяне състава на РИК, представителите на ГЕРБ Цветомир Паунов и Данаил Кирилов, заявиха, че нямат мандат да заемат друга позиция, освен тази, които са заявили вече писмено. Калоян Паргов, упълномощен да представлява Коалиция за България, заяви, че Българската социалистическа партия е мандатоносител и като такава носи отговорността за провеждането на изборите. Той аргументира предложението на Коалиция за България за три председателски места с присъствието на ГЕРБ във всички общински администрации, които технологично ще организират изборния процес. Въпреки призивите на останалите участници в срещата за проявяване на политическа отговорност и мъдрост, бившият областен управител Данаил Кирилов обяви, че няма да отстъпи от трите председателски места, с което на практика се провалиха консултациите.
„На проведената консултация, между представителите на участващите партии и коалиции, не се постигна съгласие за определяне състава на районните избирателни комисии – заяви след края на срещата областния управител на София Росен Малинов. – За съжаление, някои от политическите сили, участвали днес в консултациите, демонстрираха липса на политически разум и зрялост, с което дадоха много лош сигнал към обществото. Те категорично и недвусмислено отказаха да се търси формула за намиране на баланс в състава на избирателните комисии в столицата, заявявайки, че нямат мандат за участие в преговори. Считам, че днес ГЕРБ за пореден път прояви политически егоизъм.”
След като не бе постигнато съгласие относно разпределението на местата в ръководството и на местата за членове на районните избирателни комисии, предстои служебното им назначаване от Централната избирателна комисия, по изпратените им не по-късно от 30 март 2014 г. от областния управител документи. 
YouSofia