Публикации

ВписванеСтатистика

Брой прегледи на съдържанието : 1856015
В момента има 66 посетителя в сайта

Търсене в сайта

Банер
Юни 2024
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

2 юли 2015 г.

bulgarflag141218 Ldr2

141218 Ldr3

Европа инвестира в селските райони
Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г.
 

Представители на МИГ Сливница – Драгоман участваха в
Международна конференция по подхода ЛИДЕР/ВОМР


В периода 22 – 25 юни 2015 г. в гр. Пловдив се проведе втората Международна конференция по подхода ЛИДЕР/Водено от общностите местно развитие. Тази година форумът, се организира съвместно от Министерството на земеделието и храните, Националната селска мрежа и две от финансираните местни инициативни групи – МИГ „Тракийско – родопска яка” и МИГ „Раковски”. В конференцията взеха участие над 130 души от 8 страни – България, Франция, Гърция, Унгария, Румъния, както и страни нечленуващи в Европейския съюз: Грузия, Република Македония и Република Турция, представители на Европейската комисия и 26 български Местни инициативни групи. Активно участие във всички форуми на конференцията взеха и представителите на МИГ Сливница – Драгоман. Конференцията откри г-н Любен Татрски, началник на кабинета на министъра на земеделието и храните. Пожелания към участниците за ползотворна работа отправиха зам.-областният управител на Пловдив Христо Грудев, началника на отдел “ЛИДЕР” в МЗХ Стефан Спасов, Панайотис Патрис, представител на европейската „ЛИДЕР” мрежа, и Стефан Робер, съветник на министър Десислава Танева. На конференцията бяха представени добри практики при изпълнението на подхода ЛИДЕР през програмния период 2007 – 2013 г., предоставена бе информация за изпълнението на подхода, на участниците бе предоставена възможност за посещение на място на проекти, реализирани с помощта на МИГ „Раковски“ и МИГ „Тракийско – родопска яка”. Г-н Любен Татрски сподели ентусиазма на Местните инициативни групи за работа в новия програмен период и увери, че ресурсът на Лидер по ПРСР 2014-2020 г. е увеличен спрямо изтеклия период и ще бъде на разположение на МИГ за реализация на конкретни проекти.

150702 Slivnitza Dragoamn2150702 Slivnitza Dragoamn1

Каролине Ясинска – представител на Европейската комисия, представи извадки от доклада на Европейската сметна палата относно работата на местните структури по ЛИДЕР. В доклада са отбелязани както постигнатите добри практики, така и недостатъците. Отделено бе достатъчно време да се обърне внимание върху негативните заключения, като че се харчи прибързано, без да се гледа ефективността на проектите, че няма достатъчно фокус върху целите на стратегиите. Важно бе тази дискусия да се състои в навечерието на подготовката и кандидатстването на Местните инициативни групи за новия програмен период и прилагането на ВОМР.
Във връзка с новия програмен период и прилагането на ВОМР представяне на ОП „Развитие на човешките ресурси” направиха от Управляващия й орган Министерство на труда и социалната политика.
На заключителната сесия на конференцията се изказаха мнения за намаляване на административната тежест, за улесняване и засилване на траннационалното сътрудничество. Стефан Робер предложи на следващатата конференция да се отдели повече време за работа в работни групи, например: за храна, за туризъм и др. Г-н Николай Йонов, координатор по ВОМР към Министерски съвет, дирекция „Мониторинг на средствата от ЕС” увери присъстващите български МИГ-ове, че се работи с Управляващите органи на другите оперативни програми за ускоряване на стартирането на програмата. “Засилването на ролята на подхода ЛИДЕР/Водено от общността местно развитие е от ключово значение за прилагането на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020”, каза заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев при закриването на втората международна конференция посветена на подхода Лидер/ВОМР. По думите му спецификата и силата на тези мерки е, че дават усещането на гражданите за общност, понеже целите, поставени на местно ниво, са общи за всички. По думите на Грудев до края на годината ще бъдат завършени всички подготвителни дейности, за да могат още от следващата година местните инициативни групи да започнат да работят по своите стратегии. Грудев посочи, че до края на годината ще започне прием по подготвителната мярка за местните инициативни групи. Бюджетът ще е около 5 млн. евро. Само за местните инициативни групи в ПРСР 2014-2020 г. са предвидени 131,5 млн. евро. Общата стойност на предвиденото финансиране чрез други оперативни програми достига 343 млн. евро. Според очакванията до края на програмния период ще бъдат финансирани около 60 местни инициативни групи.

Венцислав Димитров, изпълнителен директор на МИГ Сливница - Драгоман 
YouSofia