Piligrimi

ВписванеСтатистика

Брой прегледи на съдържанието : 1884411
В момента има 52 посетителя в сайта

Търсене в сайта

Банер
Юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
проект „НЕ на агресията, ДА на спорта"

1 юли 2021 г.

Онлайн агресия – какво е това?

210701 Proekt

210701 Proekt1Дигиталните технологии непрекъснато се развиват и подтикват увеличаване на употребата им. В киберпространството и виртуалните канали съществуват специфични ценности и правила, които предоставят възможност на индивида да експериментира със своето поведение. В онлайн среда могат да се разгърнат различни личностни особености – често скрити зад маската на анонимността, пренебрегващи обществените норми, които регулират живота в офлайн реалността. Взаимодействията в киберпространството намаляват задръжките и са предпоставка за рисково поведение. Илюзията за „невидимост” от страна на уеб потребителите поражда нарастващо антисоциални прояви в мрежата.
Оказва се, че компютърно опосредстваната комуникация не ограничава насилието и враждебния тон. Напротив, създава се благоприятна среда за проява и развитие на различни форми на агресия. Макар в по-голямата си част те да са с виртуален и психичен характер, има случаи, при които се преминава и към физическа употреба на насилие.
Онлайн агресията представлява използване на интернет пространството за нанасяне преди всичко на емоционална вреда. На практика това може да продължава по 24 часа в денонощието и да остане невидимо за близкото обкръжение на жертвата. Най-разпространената виртуалната агресия има писмено изражение. Този тип агресия се съпътства от обиди, закани, подигравки или нецензурни коментари, което специалистите определят като агресия не само спрямо конкретен индивид, но и спрямо всички пасивни свидетели на случващото се. Съществуват и други форми за проява на агресивни намерения в интернет, често това са визуални и аудио материали със злепоставящо съдържание, което нерядко е неистина.
Официалната статистика сочи, че най-засегнати от агресия в мрежата са младежите. Според данни на УНИЦЕФ, всеки трети млад човек на възраст между 13 и 24 години е ставал жертва на кибертормоз. Ето защо е нужна много работа на всички ангажирани с възпитанието на деца и младежи страни – родители, институции и общественост.
С изпълнението на проект „НЕ на агресията, ДА на спорта", сдружение "Пилигрими" си поставя хуманната цел за повишаване на осведомеността на младежите по темата за разпознаване на агресивно поведение и възможни начини за противодействие.
Повече за дейностите, може да откриете на www.notoaggression.eu и в социалните мрежи.

Този материал се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на младежта и спорта, Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2021 г., в изпълнение на проект № НПИМД- H2-T3-068/2021 – "НЕ на агресията, ДА на спорта" на Сдружение „Пилигрими"

 
YouSofia