Piligrimi

ВписванеСтатистика

Брой прегледи на съдържанието : 1884448
В момента има 17 посетителя в сайта

Търсене в сайта

Банер
Юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
проект „НЕ на агресията, ДА на спорта"

24 юни 2021

Младите хора стават свидетели на агресия почти ежедневно – защо и как да се справим?

 

210624 PiligrimВ рамките на проект „НЕ на агресията, ДА на спорта", сдружение „Пилигрими" проведе онлайн допитване сред младежи на възраст 15-19 години. Регистрираните данни са тревожни - агресията се превръща в част от ежедневието на деца и тийнейджъри.
Според проучването, реализирано чрез дигиталните канали на организацията, 77,20% от младежите са ставали свидетели на агресия. 50,12% от анкетираните стават свидетели на агресия всеки ден или веднъж на няколко дни.
В опит да допринесат за справянето с проблема, специалисти, работещи съвместно със сдружение „Пилигрими", обобщават причините за поведението на младите хора.
1. Младежите често имат усещането, че никой не се интересува истински от тях. В тази възраст, когато започва да се определя идентичността, усещането, че не си зачетен, че не си важен, те прави непълноценен, самотен и безпомощен, всичко това поражда агресия.
2. Емоциите в пубертета са изключително интензивни, често негативни и понякога разрушителни. Липсата на умения за общуване в тази възраст често провокира междуличностни конфликти и асоциално поведение.
3. Желанието за подражание е друга причина за пораждане на агресия. Тийнейджърите имат нужда от идоли, които обаче, наред с положителните качества, може да носят и характеристиките на деструктивни личности.
4. Агресията в отговор на извършена спрямо човека агресия. Често насилникът е бил в ролята на жертва преди това.
5. Скуката също може да бъде причина за пораждане на агресия. Отегченият тийнейджър, липсата на интереси и смислени занимания отключват привидно немотивирана агресия.
6. Употребата на алкохол и наркотици са начин за младежите да подражават, да изглеждат възрастни, но провокират разрушително и саморазрушително поведение. Употребата на психоактивни вещества променят драстично начина на мислене, чувствителността и поведението.
7. Пасивната агресия е сред най-разпространените. Тя е противоположна на открития, честен, директен и словесен израз на недоволството и „затваря” гнева вътре в човека. Най-безобидните прояви на този вид агресия са бавенето, отлагането, правенето напук, забравянето.
Агресията обаче може да бъде преодоляна чрез осигуряване на условия за спокоен и продуктивен живот, ангажиране на свободното време с образователни и увлекателни занимания, формиране на умения за емоционална интелигентност, изграждане на навици за разпознаване и контрол на гнева, на умение за самоконтрол в ситуации, провокиращи проява на гняв, и чрез формиране на система от ценности, способности за емпатия, доверие, съпреживяване.
Според специалистите начинът за преодоляване на разпространяващата се агресия сред младежите е „ЗАЕДНОСТ". За да бъде лишено младежкото ежедневие от конфликти, най-важно е да се избяга от популярната в България максима „Ние – учителите, Вие – родителите, те – обществото”. По думите на специалистите, когато всички страни работят в екип, вместо да се обвиняват взаимно, може да се постигне траен успех и решение на проблема.


Този информационен материал е част от проект „НЕ на агресията, ДА на спорта", финансиран от Министерство на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2021 г., Направление 2 „Превенция на агресията сред младите хора", съгласно Договор № 25-00-14/17.03.2021г. и номер по Проект – НПИМД - H2-T3-068/2021, изпъляван от Сдружение „Пилигрими"
 
YouSofia